Всяка година на 18 май се провежда Международният ден на музеите. В най-близкия до тази дата съботен ден се отбелязва и Европейската нощ на музеите, организирана по инициатива на Министерството на културата на Франция. През 2017 г. Нощта на музеите беше на 20 май. Исторически музей – Оряхово вече няколко години се включва в двете събития. Тази година те бяха обединени за удобство на посетителите.

Денят и Нощта на музеите бяха отбелязани на 18 май 2017 г. в залата на Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов”. На гостите беше представена интересна програма – презентация „Добрият пастир – теории и загадки”, фотоизложба „Раннохристиянско изкуство” и камерна фотоекспозиция „Скулптурата от Древността до Новата ера”. Най-увлекателно за посетителите беше творческото ателие „Да претворим миналото”, в което всеки участник можеше да изработи глинено копие на експонат от фонда на музея. Направените предмети ще бъдат продадени с благотворителна цел – за дофинансиране на проекта „Вчера и днес в квадрати”, чиято цел е да се поставят нови рекламни табла на ул. „В. Левски”, по програма „Аз дарявам, за да променям” на Сдружение „1 юни”.

Специални гости на тържеството бяха изпълнителите от певческа група „Млади сърца” при Клуб на пенсионера и инвалида „Детелина”. Ръководител на творческото ателие беше скулпторът Милен Василев.