На 14 февруари се отбелязва Международният ден на археологията. Исторически музей – гр. Оряхово ежегодно участва в празника с разнообразни мероприятия.

На 14 февруари 2018 г. в Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов” беше показана презентацията „Богатствата на музея”. Тя представя накратко археологическите епохи в България и дава информация за някои от най-ценните експонати от фонда на музея. Сред артефактите, които привличат вниманието, е колекция от кости на мамут – е бозайник от разред Хоботни, прародител на днешните слонове, който е изчезнал преди около 10-12 хил. години. По време на ледниковия период оцелява вълнестият мамут. Дълго време в науката господства теорията, че той е избит от човека, но напоследък се приема, че причините за гибелта му са свързани със затоплянето на климата.

Друг ценен експонат, показан в презентацията, е мечът гладиус. Това е къс меч, предназначен за близък бой, който първо се използва от гладиаторите, както подсказва и името му, а по-късно става част от въоръжението на легионерите. Постепенно  гладиусът е изместен от по-дългия меч спата. Съществуват няколко вида гладиуси, различни по дължината и формата на острието – най-старият испански меч, Фулъм, Майнц и най-разпространеният Помпей. Нашият най-вероятно е от тип „Майнц”.

На тържеството присъстваха служители на Общинската администрация, представители на културни институции, учители и др. Специални гости бяха учениците от ІХ А и ХІ Б клас на СУ „Хр. Ботев” с учителките им по история Шенай Амиш и Соня Цветанова. Кметът на Община Оряхово г-н Росен Добрев поднесе поздравителен адрес на екипа на музея.