На 5 октомври 2017 г. в Исторически музей гр. Оряхово беше открита фотоизложба „Оряхово и Солунският фронт”. Тя е част от националните чествания по случай 100-годишнината от Първата световна война.

Повод за избухването на войната е атентатът в Сараево през 1914 г., при който са убити австро-унгарският престоланселник и съпругата му. На 14 октомври 1915 г. България се включва във войната на страната на Централните сили. Хиляди хора поемат към фронта. Загиналите са над 115 хил., а ранените са двойно повече. Наградените са над 50 хил., но много повече са тези, които можем да наречем герои. Именно на тях е посветена изложбата – защото България губи войната, но в паметта на поколенията остава героизмът на българските военни.

Повечето войници от района на Оряхово служат в 36-ти пехотен Козлодуйски полк, който не воюва на Солунския фронт. В представените в експозицията списъци на загиналите починали в Солун, но те умират като военнопленници. Повечето от хората, чиито имена са изброени, загиват при т. нар. Чеганска операция от 17 до 27 август 1916 г., чиято цел е била контраофанзива в Македония за противодействие на Солунския фронт. Това са войници, служили предимно в 52-ри полк – 20 загинали и един безследно изчезнал от селищата в Община Оряхово.

В изложбата са представени фотографии от фронта, които разкриват различни детайли от войнишкия живот. Повечето от снимките са изпращани като картички и кратките текстове представят войната през очите на войниците. Вниманието привличат фотографиите на Кирил Алексиев, Димитър Иванов, Димитър Торбов, на Васил Караджов – участник и в Балканската война, на Александър Ставров – кмет на Оряхово и др.

На откриването на изложбата присъстваха служители от Общинската администрация и ученици от ХІ А клас на СУ „Хр. Ботев” заедно с класния си ръководител г-жа Ваня Лазарова.