На 16 март 2019 г. се навършват 80 години от основаването на Исторически музей-Оряхово. По този повод в залата за временни експозиции беше представена изложба „Никола Коцев“, посветена на създателя и пръв уредник на музея.

Представени са някои лични вещи на Коцев, като снимка на семейството му от 1912 г., когато той е едва 6-годишен. Интересни са и фотографиите от разкопките на римската крепост Улпия Ескус при с. Гиген. Докладите и статиите впечатляват с високото си научно ниво и задълбочени анализи. Коцев не само събира и проучва артефакти, но и дарява на музея голяма част от личните си книги. В изложбата са включени няколко тома от по  редицата „Известия на Археологическото дружество“, които Коцев подарява на музейната библиотека.  Сред най-интересните експонати е черновата на книгата му за историята на Оряхово, публикувана през 2004 г. под името „Град Оряхово до Освобождението“.

Откриването уважиха представители на Общинската администрация, служители на читалищата в Оряхово и с. Горни Вадин, деца от подготвителна група на ДГ „Дружба“, учители, жители и гости на Оряхово. Специален гост беше бившият уредник на музея Кирил Иванов.