На 18 май 20 18 г. за пореден път Исторически музей-Оряхово се включи в отбелязването на Международния ден и Европейската нощ на музеите.

Във връзка с темата за Деня на музеите „Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови публики” бяха представени материали от фонда на Историческия музей, дигитализирани по проект „История на слънце”. Това са книгите Пътеводител на Оряховската околия, Учебното дело в Оряховската околия от 1830 до 1926 г. и сборникът Из миналото на град Оряхово, които съдържат ценни сведения за развитието на Оряховския край от най-дълбока древност до средата на ХХ в.

По повод Европейската нощ на музеите беше организирано парти с електронна музика, наречено „Музикална дъга”. Първите опити за създаване на електронни звуци датират от края на ХІХ в. През 1920 г. руският електроинжинер Лев Теремин създава прототипа на синтезатора. Тези първи опити са с експериментална и научна цел. Едва през 50-те години на ХХ в. електронната музика започва да набира популярност, но на създателите й се гледа като на авангардисти и футуристи. 90-те години на ХХ в. са истински бум в развитието й. В началото на ХХІ в. с навлизането на компютърните технологии се развиват редица нови жанрове. Електронната музика не е само хаус и техно. Тя е представена от множество жанрове, като транс, дъбстеп, глитч, чил-аут и др. На фона на интересна компютърна визуализация гостите на музея слушаха емблематични електронни мелодии, проследяващи развитието на тази музика от вече класически изпълнители като Продиджи до най-съвременни като Армин ван Бюрен.