Исторически музей – гр. Оряхово взе участие в честванията, посветени на Международния ден на музеите, за десета поредна година, а за шести път се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите.

На 17 май 2019 г. в залата за временни експозиции беше представена изложба „Преди и сега“, която е съгласувана в тазгодишната тема за Деня на музеите „Бъдещето на традицията“. Тя е посветена и на 80-годишнината на Историческия музей. Изложбата представя материали, които са били част от първите постоянни експозиции в музея, но днес се пазят в хранилищата. Сред тях вниманието привличат зъбите от динотериум, мамут и пещерна мечка; хромелът и каменните чукове; тракийските съдове; римските керемиди – тегули и имбрици; училищно свидетелство от 1873 г.; един от първите броеве на вестник „Отечествен зов“. Артефактите са свалени от постоянните експозиции, но интересът към тях не изчезва. Те са реставрирани, изучавани са, представяни са във временни изложби. Ето защо с пълно право можем да ги наречем „традиция в бъдещето“.

Празникът продължи в залата на Художествена   галерия „Проф. Марин Върбанов“ с концерт на Китаро-мандолинен оркестър „Монтана“ с художествен ръководител Жулиета Калчева и диригент Андрей Колев. Музикантите и солистите представиха разнообразни изпълнения и завършиха с хорото „Билка“ на Дико Илиев като специален поздрав за Оряхово.